Οστική πυκνότητα και διατροφή

Οστική πυκνότητα και διατροφή
Calcium-pointing-cube

Οστική πυκνότητα

Είναι η πυκνότητα των οστών μας σε μέταλλα θεμελιώδη για τα οστά, όπως το ασβέστιο. Η οστική πυκνότητα προκύπτει από μία απλή εξέταση, μη επεμβατική και ονομάζεται DEXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry). Χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε μία μικρή περιοχή, όπως το χέρι, είτε σε όλο το σώμα.

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά κυρίως άτομα και των δύο φύλων άνω των 60 ετών πρέπει να ελέγχουν συχνά την οστική τους πυκνότητα. Επίσης άτομα με κάταγμα στο παρελθόν και άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με κορτιοκοστεροειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, τα άτομα με χαμηλή οστική πυκνότητα, χρειάζονται παρακολούθηση έτσι ώστε να μην οδηγήσει αυτό σε οστεοπόρωση.

Από το υγιές κόκκαλο στην οστεοπόρωση!
Από το υγιές κόκκαλο στην οστεοπόρωση!

Μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή, η άσκηση και σε ότι αφορά τις γυναίκες η ορμονική κατάσταση. Στις γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση λόγω πτώσης των οιστρογόνων, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να εμφανιστεί οστεοπόρωση. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλουν στην καλή υγεία των οστών. Ένα ημερήσιο διαιτολόγιο πρέπει να καλύπτει τη συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D. Το ασβέστιο μπορούμε να το βρούμε σε τροφές όπως τα γαλακτοκομικά και κυρίως στο τυρί ωρίμανσης. Σε λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, στο ταχίνι, στο πορτοκάλι και στη σόγια. Σε ότι αφορά τα γαλακτοκομικά πρέπει να προσέχουμε παράλληλα την ποσότητα που τα λαμβάνουμε διότι περιέχουν αυξημένα λιπαρά.

Κατά κύριο λόγο λαμβάνουμε βιταμίνη D από την έκθεσή στον ήλιο αλλά ένα μικρό ποσοστό προσλαμβάνουμε και από την διατροφή. Τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και τα αυγά. Επιπλέον η άσκηση βοηθάει στην καλή οστική πυκνότητα. Κυρίως ασκήσεις με πίεση στα οστά από το σωματικό βάρος, προκαλούν τα οστά μας να παράγουν νέα οστικά κύτταρα.

Θέματα υγείας που επιβαρύνουν την υγεία των οστών!

Πτώση των οιστρογόνων στις γυναίκες

Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη.

Να χτίσουμε τις αποθήκες ασβεστίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας αλλά κυρίως στην εφηβεία!
Διατροφή & άσκηση αποτελούν τη λύση του προβλήματος

Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που μας καλύπτει καθημερινά σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά και η καθημερινή άσκηση είναι ο καλύτερος σύμμαχος για να προλάβουμε οποιαδήποτε δυσάρεστη συνέπεια.

Περισσότερα άρθρα για την υγεία σου:

Συμπληρώματα διατροφής DietSystem Evolution

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *