Διατροφικές διαταραχές
Οι διατροφικές διαταραχές έχουν ψυχογενή χαρακτήρα και σχετίζονται με την εμμονή που αποκτά κάποιος με τη διατροφή ή το σώμα του και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε νέες γυναίκες και έφηβους. Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές έχουν ένα εύρος συμπτωμάτων και με κυριότερα, τον αυστηρό περιορισμό των θερμίδων, τη βουλιμία και τρόπους ανακούφισης από την υπερφαγία, όπως ο έμετος ή η υπερπροπόνηση.
Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες, στην προσωπικότητα του ατόμου (εσωστρεφής, παρορμητικός, ναρκισσιστής, τελειομανής), αλλά και σε πολιτισμικούς παράγοντες που θέτουν πρότυπα αδύνατων σωμάτων, το οποίο συναντάμε σε χώρες που έχουν επιρροές από τον δυτικό πολιτισμό (1).
Έχουμε εντοπίσει 6 τύπους διατροφικών διαταραχών:
1. Νευρική Ανορεξία
Η νευρική ανορεξία είναι η πιο γνωστή διατροφική διαταραχή. Οι πιο ευαίσθητες ομάδες είναι οι έφηβοι και των δύο φύλων και οι νεαρές γυναίκες. Ο άνθρωπος που πάσχει από νευρική ανορεξία κάνει πολύ στερητικές δίαιτες σε βαθμό ασιτίας, λόγω του φόβου αύξησης του βάρους του. Βλέπει τον εαυτό του ως υπέρβαρο, παρ’ όλο που βρίσκεται κάτω από τα φυσιολογικά όρια. Έτσι αρνείται να πιστέψει ότι κινδυνεύει η ζωή του από αυτό το πρότυπο διατροφής. Δυστυχώς, τα άτομα αυτά χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης πέραν της διατροφικής και είναι κάτι που το αντιλαμβάνονται όταν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη (2).
2. Νευρική βουλιμία
Η νευρική βουλιμία είναι επίσης μία ευρέως γνωστή διατροφική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από άτομα που καταναλώνουν υπερποσότητα φαγητού λόγω απώλειας ελέγχου, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν τον εαυτό τους να τα αποβάλλει μέσω του εμέτου. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις βουλιμιών έχουμε διαταραχές ηλεκτρολυτών στον οργανισμό, το οποίο ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
3. Επεισοδιακή υπερφαγία
Τα άτομα που πάσχουν από επεισοδιακή υπερφαγία καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα, πολλές φορές κρυφά από τον περίγυρό τους χωρίς να νιώθουν το αίσθημα της πείνας. Νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο. Δεν μπορούν να διαχειριστούν την επιθυμία και την αναγκαιότητα κατανάλωσης φαγητού.
4. PICA
Η ονομασία της συγκεκριμένης διαταραχής προκύπτει από το λατινικό όνομα ενός είδους καρακάξας! Αυτό γιατί χαρακτηρίζεται από άτομα με τάσεις κατανάλωσης μη βρώσιμων ειδών, όπως παγάκια, χαρτοπετσέτες, χώμα, σαπούνι. Συναντάται κυρίως σε έφηβους, παιδιά εγκύους και άτομα με ψυχογενείς διαταραχές (3).
5. Μηρυκασμός – αναμάσηση
Το φαινόμενο αυτό συναντάται κυρίως σε βρέφη, σε παιδιά και εφήβους. Στα βρέφη εμφανίζεται στην ηλικία των τριών με δώδεκα μηνών και συνήθως σταματάει ακούσια. Πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα αν δεν την αποβάλλει το βρέφος πριν το πρώτο έτος της ηλικίας του.
6. Διαταραχή εκκαθάρισης
Ονομάζεται διαταραχή εκκαθάρισης, διότι το άτομα αυτά νιώθουν πως πρέπει να αποβάλλουν αυτό που κατανάλωσαν για να νιώσουν «καθαροί». Χαρακτηρίζεται από άτομα που υπερκαταναλώνουν φαγητό και στη συνέχεια νιώθουν τύψεις που ενέδωσαν στον πειρασμό. Έτσι είτε θα αυτοπροκαλέσουν έμετο είτε θα γυμναστούν υπερβολικά (φαινόμενο υπερπροπόνησης).
References:
1. Research Review: What we have learned about the causes of eating disorders – a synthesis of sociocultural, psychological, and biological research
2. Prevalence, incidence, and natural course of anorexia and bulimia nervosa among adolescents and young adults.
3. Eating everything except food (PICA): A rare case report and review
Διάβασε περισσότερα για την υγεία σου: