σπλαχνικό-λίπος-μέτρηση-μεζούρα

Το σπλαχνικό λίπος

ή αλλιώς κοιλιακό λέγεται το λίπος που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα και περιβάλλει τα εσωτερικά μας όργανα. Είναι πλέον βέβαιο ότι το αυξημένο σπλαχνικό λίπος συνδέεται με την εμφάνιση χρόνιων σοβαρών νοσημάτων. Θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο από την απλή ένδειξη της ζυγαριάς!

Ο λιπώδης ιστός είναι ένα πολύ ενεργό και πολύπλοκο μέρος του μεταβολικού συστήματος. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ενδοκρινές όργανο και εκκρίνει ορμόνες που επηρεάζουν λειτουργίες και συστήματα του οργανισμού. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του είναι ο αποθηκευτικός του χαρακτήρας. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα έτσι ώστε να τα παρέχει στον οργανισμό μας όταν τα έχει ανάγκη.

Τα θετικά !

Από την άλλη πλευρά όμως μπορεί να αποθηκεύσει και βλαβερές ουσίες που μπορεί να προσλάβουμε είτε μέσω της τροφής και του νερού είτε άλλους ρυπογόνους παράγοντες. Κάπνισμα, ατμοσφαιρικοί ρυπογόνοι παράγοντες. Οι βλαβερές αυτές ουσίες συνδέονται με την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου, αυτοάνοσων νοσημάτων.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο λιπώδης ιστός εκκρίνει ορμόνες, οι οποίες όταν αυξηθούν διαταρράσουν τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Ειδικότερα στις γυναίκες παρατηρείται περίσσεια οιστρογόνων, που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου ή του μαστού.

Το κλειδί στην μείωση του τόσο βλαβερού σπλαχνικού λίπους είναι η ισορροπημένη διατροφή, χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα και παράλληλη άσκηση (από χαμηλή έως αυξημένη). Φροντίστε επομένως να διατηρήσετε στα φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό σας λίπος. Μη σας απασχολεί αυστηρά και μόνο η «μάχη» με τη ζυγαριά!

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το σπλαχνικό λίπος επικοινωνήστε μαζί μας στο 2810 311 888 ή επικοινωνήστε με έναν διατροφολόγο του Diet System Clinic κι ενημερωθείτε άμεσα!

Πρόσφατα άρθρα:

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top