Σπλαχνικό λίπος!

Σπλαχνικό ή αλλιώς κοιλιακό λίπος λέγεται το λίπος που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα και περιβάλλει τα εσωτερικά μας όργανα. Είναι πλέον βέβαιο ότι το αυξημένο σπλαχνικό λίπος συνδέεται με την εμφάνιση χρόνιων σοβαρών νοσημάτων και θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο από την απλή ένδειξη της ζυγαριάς.

Ο λιπώδης ιστός είναι ένα πολύ ενεργό και πολύπλοκο μέρος του μεταβολικού συστήματος, επί της ουσίας πρόκειται για ένα ενδοκρινές όργανο, όπως είναι ο θυρεοειδής αδένας και εκκρίνει ορμόνες που επηρεάζουν λειτουργίες και συστήματα του οργανισμού. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του είναι ο αποθηκευτικός του χαρακτήρας. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα έτσι ώστε να τα παρέχει στον οργανισμό μας όταν τα έχει ανάγκη.

Από την άλλη πλευρά όμως μπορεί να αποθηκεύσει και βλαβερές ουσίες που μπορεί να προσλάβουμε είτε μέσω της τροφής και του νερού, όπως τεχνητές ουσίες και φυτοφάρμακα, είτε άλλους ρυπογόνους παράγοντες (κάπνισμα, ατμοσφαιρικοί ρυπογόνοι παράγοντες). Οι βλαβερές αυτές ουσίες συνδέονται με την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου, αυτοάνοσων νοσημάτων.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο λιπώδης ιστός εκκρίνει ορμόνες, οι οποίες όταν αυξηθούν, λόγω της διόγκωσης των λιποκυττάρων διαταρράσουν τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος και ειδικότερα στις γυναίκες παρατηρείται περίσσεια οιστρογόνων, που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου ή του μαστού.
Το κλειδί στην μείωση του τόσο βλαβερού σπλαχνικού λίπους είναι η ισορροπημένη διατροφή, χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα και παράλληλη άσκηση (από χαμηλή έως αυξημένη). Φροντίστε επομένως να διατηρήσετε στα φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό σας λίπος και κατ’ επέκταση του ενδοκοιλιακού, χωρίς να σας απασχολεί αυστηρά και μόνο η «μάχη» με τη ζυγαριά!

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το σπλαχνικό λίπος επικοινωνήστε μαζί μας στο 2810 336109

Αγγελική Σιώζιου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
DietSystem Coach