Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία χρόνια γαστρεντερική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από ενδοκοιλιακό πόνο ή δυσφορία και διαρροϊκά επεισόδια ή δυσκοιλιότητα. Το κύριο διαγνωστικό κριτήριο είναι η απώλεια οποιαδήποτε παθολογικής κατάστασης, όπως είναι η φλεγμονή, η έλλειψη κάποιου ενζύμου ή η λοίμωξη και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε ψυχολογικούς και γενετικούς παράγοντες (1). Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία με μεγαλύτερο επιπολασμό σε νέους ενήλικες 20-40 ετών.

Η διατροφή παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην εξάλειψή τους σε περιπτώσεις πλήρους συμμόρφωσης του ασθενούς. Μετά το 2000 ο Peter Gibson and Sue Shepherd δημιούργησαν μία περιοριστική διατροφή χαμηλή σε FODMAPs  (fermentable carbohydrates-ζυμούμενοι υδατάνθρακες) με σκοπό να βελτιώσουν τα συμπτώματα ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι ζυμούμενοι υδατάνθρακες είναι  εκείνοι που πέπτονται γρήγορα στον εντερικό σωλήνα και παράγουν άερια και δημιουργούν διαταραχές στην κινητικότητά του και περιλαμβάνονται στις γενικές κατηγορίες όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα γλυκαντικά και τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα (2). Κάποια από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται είναι το αγελαδινό γάλα και γιαούρτι, το μέλι, το σταρένιο, κρίθινο και σικάλεως ψωμί, τα επεξεργασμένα τρόφιμα με βάση το αλεύρι, όπως τα μπισκότα και κριτσίνια, τα αποξηραμένα σύκα, τα ροδάκινα και νεκταρίνια, το κουνουπίδι, ο αρακάς , τα κάσιους και τα φυστίκια. Παράλληλα, είναι επιθυμητή η  μείωση των λιπών και κυρίως των ζωικών, διότι διεγείρουν το έντερο και προκαλούν διαρροϊκά επεισόδια.  Επιπλέον, η καθημερινή άσκηση έχει ιδιαίτερα ευεργετικό ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Όσοι ασθενείς έχουν εφαρμόσει τη διατροφή χαμηλή σε ζυμούμενους υδατάνθρακες έχουν βελτιώσει κατά 72 % τα συμπτώματα του συνδρόμου. Η διατροφή πρέπει να χτίζεται πάντα με τη βοήθεια του ειδικού και σύμφωνα με τις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς.

Αγγελική Σιώζιου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
DietSystem Coach

References:

  1. Susane Suares Lopes, Sender Jankiel Miszputen, Anita Sachs, Maria Martha Lima & Orlando Amborgini JR. Evaluation of carbohydrate and fiber consumption in patients with irritable bowel syndrome in outpatient treatment. Arq Gastroenterol. January-March 2019, 56.
  2. Melanie Wiffin, Lee Smith, Jose Antonio, James Johnstone, Liam Beasley & Justin Roberts. Effect of a short-term low fermentable oligiosaccharide, disaccharide, monosaccharide and polyol (FODMAP) diet on exercise-related gastrointestinal symptoms. Journal of the international society of sports nutrition. 2019.